Vrlo malo ljudi zna koliko ljekovitih svojstava ima ova izrazito zdrava i hranjiva voćna vrsta, a i njezin veliki potencijal u voćarskoj proizvodnji, te stvaranje financijskih mogućnosti malim obiteljskim gospodarstvima zbog njezine isplativosti čak i na malim površinama.
List maline u narodnoj medicini se koristi za ispiranje usne šupljine. Sadrži tanin, flavonoid i organske kiseline. Često se koristi za liječenje bolesti kardiovaskularnog i probavnog sustava. List maline može zamijeniti i neke čajeve. Ekstrakt ploda djeluje protiv virusa i snižava šećer u krvi aktivirajući lučenje inzulina. Maline su dobra zaštita protiv malignih bolesti, a i sprečavaju razmnožavanje stanica raka. Izvor su fitokemikalija i elagične kiseline. Od plodova se pripremaju malinov sirup i ocat koji jačaju srce, te štite od visoke tjelesne temperature i infektivnih bolesti.
100g malina sadrži: | |||||||
kcal | kJ | voda | masnoće | kalij | kalcij | magnezij | vitamin C |
34 | 142 | 84 g | 0,3 g | 170 mg | 40 mg | 30 mg | 25 mg |